Matkalla miljardiin

torstaina 28.04.2022

”Henkilöstövuokraus on olemassa oleva ja kasvava 500 miljardin toimiala, jolla on tapahtunut aika vähän disruptiota”, Timo Hakkarainen sanoo.

”Toimintatavat ovat vanhentuneet. Uudistuminen tulee tapahtumaan”, Ville Herva jatkaa ja kysyy: ”Kuka sen tekee? Peli on auki.”

”Miksi se ei voisi olla suomalainen Bolt?” Hakkarainen kysyy.

Hakkarainen ja Herva ovat Bolt.Worksin perustajia ja valmiina seuraavaan kantorakettimatkaan. Viidessä vuodessa Bolt on lingonnut itsensä yhdeksi Suomen suurista henkilöstövuokrausyhtiöistä.

Korona koetteli pahasti toimialaa vuonna 2020, jolloin Boltin kasvu jäi 30 prosenttiin, mutta markkinaosuutta yhtiö haukkasi ahnaasti. Kun viime vuonna markkina kasvoi ja Boltilla oli piirakasta isompi siivu, liikevaihto kaksinkertaistui. Tai ei: kasvua tuli 99 prosenttia. Sata prosenttia olisi aivan liian nätti luku yhtiölle, jonka logossakin on väritettynä neljä ja puoli tähteä. Perinteinen henkilöstövuokrausyhtiö laittaisi logoonsa tähtiä täydet viisi, mutta ei Bolt, joka on henkisesti paljon lähempänä ohjelmistostartupia kuin työvoimatoimistoa.

Kuvaavaa on, että pian toimintansa aloittamisen jälkeen Bolt lähti Slushiin eikä tyytynyt rekrytointimessuihin.

Eikä idean isä Hakkarainen arkaile puhua miljardin liikevaihdosta ja Euroopan valloituksesta, jonka askelmerkkejä Bolt ryhtyy panemaan paikoilleen Vaaka Partnersin kanssa.

Timo Hakkarainen oli työskennellyt henkilöstövuokraus- ja rekrytointialalla ja tunsi sen toimintatavat. Hän myös tiesi asiakkaiden keskeisen ongelman, epäluottamuksen. Etenkin rakennusalalle oli pesiytynyt epäterve toimintatapa, jossa myyjä lupaa kuut ja tähdet saadakseen kaupan. Työmaalle saattaa kuitenkin ilmestyä henkilö, joka ei alkuunkaan hallitse työvaihetta. Jos ylipäätään tulee. Saati tarvittavat työvälineet mukanaan. Epäluottamus olisi käännettävä luottamukseksi, Hakkarainen tuumi, ja se tapahtuisi vertaisarvioinnin avulla: työntekijää tarvitseva ostaja näkee aiempien ostajien arviot henkilöstä ja voisi katsoa henkilön esittäytymisvideon. Video karsiutui suunnitelmasta pois, sillä arvioinnit osoittautuivat olevan juuri se, mitä asiakkaat tarvitsivat.

Hän oli myös huomannut, että kovin jämähtäneellä toimialalla Yhdysvalloissa kasvoi kovaa Wonolo-niminen yhtiö. Tälläkin alalla voisi toimia toisin, toisin toimimisella oli mahdollista saavuttaa huimaa kasvua - eikä Euroopassa kukaan tuntunut heränneen.

Hakkarainen ja pienen rakennusalan henkilöstövuokrausyrityksen omistanut Tommi Hämäläinen löivät hynttyyt yhteen, ja Hämäläisen firma muutettiin toimimaan Hakkaraisen ideoimalla tavalla. Tapiola Gardenin terassilla Hakkarainen myi ideansa Hervalle, joka lähti mukaan kolmanneksi. Hämäläinen jättäytyi myöhemmin pois Boltista ja Herva nousi sen toimitusjohtajaksi.

Alusta alkaen oli selvää, että yhtiö panostaisi ohjelmistoihin. Se tekisi asioita eri tavalla.

Työntekijää tarvitseva asiakas haluaa paitsi oikean henkilön myös haluaa tämän nopeasti. Vaikkapa kirvesmiestä tarvitseva rakennusliike saattaa olla usean henkilöstövuokrausyrityksen asiakas. Diilin saa se, joka tarjoaa sopivan henkilön ensimmäisenä.

Kun asiakas syöttää tiedot siitä, millaista henkilöä ja miksi ajaksi hän tarvitsisi, murahtaa käyntiin Boltin ohjelmistomoottori. Automatiikka järjestää Boltin tietokannassa olevat työnhakijat sen mukaan, kuka olisi tehtävään sopiva henkilö. Järjestelmä ottaa huomioon pätevyydet, työntekijän suorittamat sertifioinnit, etäisyyden työpaikkaan, aiemman työhistorian ja luultavasti monta sellaista seikkaa, joita boltilaiset eivät halua kertoa julkisesti.

”Dataa alkaa olla aika paljon. Sitä voidaan hyödyntää enemmänkin”, Ville Herva sanoo. Mieleen tulee ruokalähettifirma, jonka nimi poikkeaa Boltista vain alkukirjaimen verran. Sen arvokkaimmaksi osaksi on sanottu juuri dataa.

Boltin puhelinrobotti voi pirauttaa muutamassa minuutissa vaikka tuhannelle henkilölle. Jos esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sijaitseva ravintola etsii blokkaria, Boltilla on tarjota rivi ehdokkaita muutamassa minuutissa. Eikä tähän ole tarvittu ihmistä väliin. Järjestelmä pyörittää myös taloushallintoa, palkkatrafiikkia ja muuta yleensä paljon aikaa ja rahaa vievää toimintaa. Bolt onkin ohjelmistoyritys paitsi mentaliteetiltaan myös siinä mielessä, että automatiikka on sen kilpailuetu. ”Olemme softafirma, joka ei myy tuotettaan vaan monetarisoi sitä harjoittamalla liiketoimintaa”, Herva luonnehtii.

Boltilla on parikymmentä toimipistettä ympäri Suomea. Rekrytoijia tarvitaan erikoistuneempien ja halutuimpien työntekijöiden tavoittamiseen. Automatiikan ansiosta työntekijät voivat keskittyä niihin töihin, joihin robotti ei pysty. Toimintamalli on testattu. Suomessa muutamassa vuodessa nähty voimakas ja kannattava kasvu on osoitus siitä, että malli toimii.

Seuraava askel on ilosanoman levittäminen maailmalle. Tässä astuu kuvaan mukaan Vaaka Partners.

”Olemme yhdessä boltilaisten ja teollisten neuvonantajien kanssa miettineet, mikä on Boltin secret sauce, ja missä sitä seuraavaksi voisi käyttää”, Boltista Vaakalla vastaava partneri Antti Salmela sanoo.

Reilut viisi vuotta sitten olemassa oleva suomalainen yhtiö käännettiin toimimaan Boltin tavalla. Seuraavaksi samaa Bolt-maustetta voisi käyttää johonkin eurooppalaiseen henkilöstövuokrausyhtiöön.

Bolt.Works lyhyesti

Bolt.Works on henkilöstöpalveluyritys, joka on kehittänyt vallankumouksellisen digitaalisen teknologia-alustan yhdistämään työantajat ja työntekijät nopeasti ja joustavasti. Sen sovellusta käyttää 7 600 työntekijää ja 1 000 työnantajaa. Bolt.Worksillä on 22 toimipistettä eri puolilla Suomea ja yhtiö palvelee useita eri toimialoja, kuten rakennus-, logistiikka-, teollisuus-, HoReCa- ja kiinteistöhuollon toimialoja. Bolt.Worksin liikevaihto on kasvanut viimeisten 3 vuoden aikana kasvanut yli 130% 92 miljoonaan euroon vuonna 2023. Yhtiön palveluksessa on 130 työntekijää. www.bolt.works

bolt.works

Jaa

Yhteystiedot

Kasvetaan yhdessä - ota yhteyttä

Ota yhteyttä